Polni Ciklus, Detekcija Ovulacije i Nivo Progesterona Kod Pasa

Polni Ciklus, Detekcija Ovulacije i Nivo Progesterona Kod Pasa

progesteron-1200x900.jpg

Mnogim vlasnicima ljubimaca, želja je da vide i mladunce koje će njihov pas donijeti na svijet, te se odlučuju da ih pare sa drugim predstavnicima iste pasmine ili kako već. Problem sa kojim se susreću je, kako i kada to tačno napraviti, obzirom da u današnje vrijeme to podrazumijeva mnogo prethodnih dogovora i usklađivanja termina sa vlasnikom mužjaka. Današnja savremena veterinarska medicina mnogo pomaže vlasnicima ljubimaca da u pravo vrijeme i na pravi način obezbijede sve adekvatne uslove, da bi parenje moglo efikasno da se izvrši.

Svaki vlasnik ženke psa trebalo bi da zna , da njogva ljubimica može ući u stanje ciklusa koje se popularno naziva “tjeranje” i koje se obično javlja između 6. i  9. mjeseca života. Ovaj termin se koristi za ženku psa u polnom žaru koja je spremna za parenje. U kom uzrastu će doći do prvog teranja zavisi od rase, uslova ishrane, genetskih faktora i čitavog niza drugih činilaca. Kod velikih rasa između 10. i 15. meseca starosti, pa i sa 24 meseca starosti. Fiziološki, teranje se javlja dva puta godišnje, a u nekih kuja to se može dešavati i svakih četiri ili devet meseci.

Nivo progesterona

Nivo progesterona u cirkulaciji je najbolji pokazatelj početka ovulacije i najboljeg vremena za oplodnju. Ovaj hormon je koristan u određivanju termina štenjenja i određivanju reproduktivnog statusa (sterilisano vs intaktno). Za određivanje koncentracije progesterona u krvi pasa je bitno da se ispitivanje vrši validiranim metodama za pse. Rezultati bi trebalo da budu dostupni za manje od 24 sata. Analizu je potrebno raditi na svaka 2 do 3 dana tokom ciklusa, počevši 3 do 5 dana od pojave vidljivih promena kod kuje. Cilj je trenutak kada nivo progesterona u krvi kuje dostigne 2,5 ng/ml, kako bi i vlasnici i veterinari imali dovoljno vremena da se pripreme i organizuju parenja (osjemenjavanja). Ovo je posebno bitno kada je potrebno organizovati put ili transport sjemena.

 

Ukoliko planirate parenje Vaseg psa u našoj ambulanti nudimo uslugu labaratorijskog određivanja progesterona u krvi, kao i pregled cito-vaginalnog brisa.

 

Analiza progesterona

Za sve detaljnije informacije o mjerenju nivoa progesterona, kao i naručivanju za termine za uzimanje uzoraka, kontaktirajte nas putem kontakt forme, putem naših profila na društvenim mrežama ili direktno na dežurni telefon:

+387 65 981 786

logo footer

logo footer


VET CENTAR
BANJA LUKA

Mob: +387 65 981 786
Tel: +387 51 288 850
Tel: +387 51 288 851
E-mail: contact@vetcentar.com
E-mail: vetcentar@teol.com

PRATITE NAS
SOC. MREŽE



DEŽURNI TELEFON
+387 65 981 786


PhonePhonePhone


Copyright by Vet Centar 2019. All rights reserved.