Zabilježen Još Jedan Slučaj Očnog Crva kod Pasa u Našem Gradu

Zabilježen Još Jedan Slučaj Očnog Crva kod Pasa u Našem Gradu

ocni_crv_kod_pasa-1200x900.jpg

Slučaj očnog crva kod pasa

 

Novi slučaj opasnog parazita u našem gradu?

Nekoliko godina nakon što je u našoj veterinarskoj stanici zabilježen prvi slučaj prisustva očnog crva kod psa, ovih dana je dr vet Boris Egić rutinskim pregledom u Vet Centru utvrdio još jedan slučaj ovog parazita. Ovaj put se to desilo kod šestogodišnje kuje škotskog ovčara.

Ova bolest, poznatija kao “telazija” uopšte nije specifična za naše područje. Prisustvo očnog crva, parazita kojeg prenose muve, je uobičajena pojava u zemljama dalekog istoka, Afrike i nekim dijelovima Rusije. Bolest od koje može da oboli i čovjek, ukoliko se ne otkrije na vrijeme, može da izazove ozbiljna oštećenja rožnjače oka. Bitno je napomenuti da je prenosnik bolesti muva, tako da je pogrešno uvjerenje da se vlasnik može zaraziti od svoga psa, odnosno da prenosnik može biti i pas.

“Najčešće se ne radi o teškim bolestima iako je i sljepilo moguće. Obično je to kod pasa konjunktivitis sa gnojnim iscjetkom, a ponekad i bol pa zaražena životinja, ali i čovjek drže oči zatvorenim. Kod ljudi se u ranim stadijumima najčešće manifestuje osjećaj stranog tijela u oku i različito jaki poremećaji vida. Pas nije prenosnik bolesti na čovjeka već samo muva”, objasnio je dr vet Boran Gajić iz Vet Centra u Banjaluci.

 

Kako se pas zarazi parazitom očnog crva?

Promjenom klimatskih uslova posljednjih godina na našim prostorima, uslovile su pojavu nekih insekata koji ranije nisu bili karakteristični za naše podneblje. Prvi ovakav slučaj prisustva očnog crva kod čovjeka je zabilježen još 2015. godine u Hrvatskoj. U Banjaluci je prvi slučaj zabilježen 2017. god. prilikom pregleda je kod njemačkog kratkodlakog ptičara u veterinarskoj stanici Vet Centar. Otkrio ga je dr vet Boran Gajić.

Muva sleti na psa kako bi se hranila sekretom njegovog oka i tako ostavi larve “telazije”. One mogu biti pojedinačne, ali može ih biti i više. Lako se vade, ali ih je teško uočiti. Paraziti su dugački do 19 milimetara i po oku se kreću brzim zmijolikim pokretima. Nastanjuje suzni kanal, kapke i treći očni kapak. Proces liječenja zahtijeva vađenje parazita i korišćenje lokalnih preparata za liječenje očiju kao što su kapi i masti

“Situacija nije alarmantna ako očni crv bude uočen na vrijeme. Zahtijeva obaveznu intervenciju veterinara ili ljekara ukoliko je čovjek u pitanju. Ovu bolest uočili smo kada je vlasnik doveo psa na pregled, jer ga je ugrizao krpelj. Nije imao izražene simptome osim konjunktivitisa, tačnije promjena na sluznici oka, ali pregledom očiju ustanovili smo prisustvo očnog crva”, rekao je Gajić.

 

Na šta treba obratiti pažnju?

Ukoliko kod svojih ljubimaca primijetite simptome konjunktivitisa, potražite pomoć najbližeg veterinara kako bi ljubimcu ustanovili pravu dijagnozu te da ni u kom slučaju psa ne liječite na svoju ruku.

“Muva sleti na psa kako bi se hranila sekretom njegovog oka i tako ostavi larve “telazije”. One mogu biti pojedinačne, ali može ih biti i više. Lako se vade, ali ih je teško uočiti. Paraziti su dugački do 19 milimetara i po oku se kreću brzim zmijolikim pokretima. Nastanjuje suzni kanal, kapke i treći očni kapak. Proces liječenja zahtijeva vađenje parazita i korišćenje lokalnih preparata za liječenje očiju kao što su kapi i masti”, objasnio je Gajić.

 

Kako se preventivno zaštititi?

Obzirom da ne možemo u svakom trenutku paziti da li naš ljubimac ima dodira sa raznim nametnicima, jedini način da se preventivno zaštitimo od njih je redovna zastita pasa od parazita adekvatnim preparatima. Oko vrste preparata i načina njihove primjene je najbolje da se konsultujete sa svojim veterinarom.

logo footer

logo footer


VET CENTAR
BANJA LUKA

Mob: +387 65 981 786
Tel: +387 51 288 850
Tel: +387 51 288 851
E-mail: contact@vetcentar.com
E-mail: vetcentar@teol.com

PRATITE NAS
SOC. MREŽEDEŽURNI TELEFON
+387 65 981 786


PhonePhonePhone


Copyright by Vet Centar 2019. All rights reserved.