Besplatna Sterilizacija Pasa Lutalica i Vlasničkih Pasa

Besplatna Sterilizacija Pasa Lutalica i Vlasničkih Pasa

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, putem partnerskih veterinarskih klinika i s odobrenjem lokalnih vlasti, finansira i koordinira Program masovne sterilizacije pasa lutalica, ali i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa. Veterinarska stanica “Vet Centar” Banja Luka  je ovlašteni partner Fondacije Dogs Trust za ovaj program.

 

 

Fondacija Dogs Trust putem svog predstavništva u BiH od 2012. godine nastoji podržati lokalne vlasti i zajednice da putem dosljedne provedbe državnog Zakona o zaštitu i dobrobiti životinja uspostave efikasan i human Sistem za upravljanje populacijom pasa koji bi sigurno doveo do trajnog rješenja problema sa napuštenim psima tako da se više ne ponovi.
Dogs Trust kreira, finansira i koordinira programe koji se provode uz angažman i u saradnji sa loklanim partnerima,  poštujući sve lokalne legislative, te uz odobrenje lokalnih vlasti. Na području regije Banja Luka, Veterinarska stanica “Vet Centar” je ovlašteni lokalni partner, gdje možete besplatno dobiti ovu uslugu.

 

Šta zapravo je sterilizacija/kastracija?

Sterilizacija/kastracija je rutinski zahvat potpunog hirurškog uklanjanja reproduktivnih organa psa u opštoj anesteziji, te kao najefikasnija humana metoda upravljanja populacijom pasa, sprečava nova legla pasa koja onda trpe okrutan život na ulici, nastavljaju ciklus reprodukcije već sa šest mjeseci starosti. Ako ne planirate registrovati uzgoj pasa, sterilizacija/ kastracija ljubimca je dio odgovornog vlasništva, baš kao i briga o zdravoj hrani, svježoj vodi i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Ona može uzrokovati staloženije ponašanje psa koji više nije pod utjecajem reproduktivnih hormona, čineći ga time mnogo pogodnijim za porodicu i okolinu. Dodatno, sterilizacija/kastracija psa može spriječiti zdravstvene rizike za samog psa – kod ženki komplikacije koje uzrokuje skotnost kao što su potencijalno fatalnu upalu maternice ili karcinom mliječnih žlijezda, a kod mužjaka testikularni karcinom. Svi aspekti ponašanja pasa u tjeranju koji mogu prouzročiti probleme u ponašanju se mogu izbjeći ovom procedurom.

 

Šta uključuje paket besplatne sterilizacije?

  • anti vakcinu protiv bjesnila koja štiti pse i zajednicu od ove opasne bolesti,
  • anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima,
  • mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice – uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

 

Najčešće dilema vlasnika pasa:

Mnogi misle da je za ženku najbolje da se bar jednom okoti prije sterilizacije. Da li je to istina? Ne, nije potrebno čekati prvi okot da bi se izvršila sterilizacija.

Hoće li se sterilisan/ kastriran pas ugojiti? Sterilisan/kastriran pas se neće ugojiti ako se zdravo i umjereno hrani i ima dovoljno vježbe.

Kada je pas spreman za sterilizaciju/kastraciju? Većina veterinara će sterilisati/kastrirati pse već u dobi od 4 mjeseca, mada se ova procedura može obaviti u bilo kojem dobu psa. Ako želite saznati više o sterilizaciji/kastraciji svog psa, najbolje je da o tome popričate s veterinarom.

Koliko je vremena potrebno da se pas oporavi nakon sterilizacije/kastracije? Prosječno vrijeme potpunog oporavka je oko 10 dana, ali to ovisi o svakom individualnom psu. Veterinar će Vam savjetovati kako da brinete o svom ljubimcu nakon procedure, kako bi se on što prije oporavio.

 

U kampanja sterilizacije, Dogs Trust angažuje lokalne veterinarska stanice koje moraju zadovoljiti određene kriterije Fondacije, te čiji stručnjaci prolaze Program usavršavanja koji Dogs Trust provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Veterinarske stanice angažuju hvatače za humano hvatanje pasa tokom kampanja masovne sterilizacije. Hvatači su obučeni u metodama humanog hvatanja od strane Fondacie Dogs Trust, te koriste opremu za humano hvatanje pasa. Stanice takođe angažuju i Nezavisne monitore koje takođe prođu Dogs Trust obuku, a koji nakon vraćanja psa na njegovo stanište poslije sterilizacije, vrše nadzor da potvrde potpuni oporavak psa.

 

Kontaktirajte nas i zakažite intervenciju, na brojeve telefona, kontaktirajte nas putem Viber ili WhatsApp servisa ili dođite lično sa ljubimcem u našu ustanovu.

Mob: +387 65 981 786
Tel: +387 51 288 850
Tel: +387 51 288 851

 


26 comments

  • nataša

    08/10/2019 at 10:31

    da li je još u toku ova akcija i da li se kuja može sterilisati sa svojih 7 mjeseci iako nije prošla prvo tjeranje
    U pitanju je ženka Shih tzu

    Reply

    • Vet Centar

      08/10/2019 at 11:45

      Da, akcija je još uvijek u toku. Vaša kujica se može sterilisati bez problema. Najbolje bi bilo da je dovedete na besplatan klinički pregled, nakon čega možemo zakazati termin za sterilizaciju. LP.

      Reply

  • jelena

    09/01/2020 at 18:35

    Trebala bih da se informisem, rijec je o psu lutalic koju bih da sterilisem.Da li jos traje akcija za sterilizaciju?Ona je stara ne znam tacno godine ali po zubima vidim … Prije dva dana se oštenila.Koliko vremena treba da prodje da bih je sterilisali?Za koliko vremena moze opet pocne tjeranje?Hvala unaprijed

    Reply

    • Vet Centar

      10/01/2020 at 09:07

      Akcija besplatne sterilizacije pasa lutalica i vlasničkih pasa je trenutno pauzirana. Očekujemo nastavak akcije na proljeće, što ne zavisi od nas, obzirom da je akcija pod pokroviteljstvom DogsTrust BiH. Za sve dodatne informacije bi najbolje bilo da nas kontaktirate direktno na brojeve telefona ili putem društvenih mreža, čije linkove isto tako možete pronaći na našoj web stranici. LP.

      Reply

  • Draženka

    02/05/2020 at 14:00

    Zanima me da li ima besplatna sterilizacija maci? Pozdrav

    Reply

    • Vet Centar

      06/05/2020 at 11:22

      Za sada nema akcije besplatne sterilizacije za mace, na žalost. Mi smo povremeno organizovali akcije sa nižim cijenama, ali besplatna akcija još nije bila. LP

      Reply

  • Biljana

    05/05/2020 at 18:47

    Pozdrav!
    Da li je krenula ponovo akcija besplatna sterilizacije pasa?
    Hvala

    Reply

    • Vet Centar

      06/05/2020 at 11:26

      Za sada smo još uvijek na čekanju. nadamo se da će sa ovim ublazavanjem mjera oko situacije sa COVID-19 da i to uskoro počne. LP

      Reply

  • Nenad

    02/06/2020 at 17:58

    Pozdrav, da li počela sterilizacija pasa

    Reply

    • Vet Centar

      04/06/2020 at 06:06

      Da, akcija besplatne sterilizacije je opet aktivna. Kontaktirajte nas na naše brojeve telefona ili porukom putem društvenih mreža radi zakazivanja termina. LP.

      Reply

  • Suzana Pasic

    06/10/2020 at 18:02

    Pozdrav,kada se moze izvrsiti sterilizacija, kuja se okotila prije mjesec i jos doji kucice?Lp.

    Reply

    • Vet Centar

      14/10/2020 at 07:50

      Sterilizacija može da se uradi kad prestane laktacija kod kujice, ako nije ranije indikovana. LP.

      Reply

  • Ana

    08/12/2020 at 09:43

    Dobar dan.
    Da li je jos besplatna sterilizacija?
    U pitanju je udomljena lutalica, mjesanac, zenka.
    9mj.

    Reply

    • Vet Centar

      08/12/2020 at 17:32

      Akcija besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i pasa lutalica traje jos 15 dana. Popunjeni su svi raspoloživi termini. Možete nas kontaktirati direktno ili putem društvenih mreža, ostavite podatke, pa ćemo Vam se javiti ako se akcija bude nastavljala u februaru, kako očekujemo. LP.

      Reply

  • Predrag Tomic

    24/01/2021 at 15:33

    Udomio sam napusteno stene. Musko. Sada je oko 3 do 4 mjeseca. Dali je kastracija besplatna i kada bi bilo najbolje da se to obavi.

    Reply

    • Vet Centar

      24/01/2021 at 21:42

      Sterilizacija (kastracija) se može raditi već sa 6 mjeseci. Trenutno nemamo akciju za besplatnu sterilizaciju, ali samo redovno pratite naše objave na društvenim mrežama, jer naša stanica je u programu DogsTrusta za BiH, gdje većim dijelom godine pružamo usluge besplatne sterilizacije vlasničkih i pasa lutalica. Akcija besplatne sterilizacije je trajala do 20 decembra prošle godine, a nastavak očekujemo na proljeće, već u martu. Kontaktirajte nas početkom akcije da bi rezervisali termin, obzirom da ima veliki broj prijava i čeka se red. LP.

      Reply

  • Jovana

    03/03/2021 at 08:08

    Postovani, da li je aktivna akcija sterilizacije pasa? Pozdrav

    Reply

    • Vet Centar

      03/03/2021 at 21:11

      Nastavak akcije besplatne sterilizacije pasa lutalica i vlasničkih pasa očekujemo na proljeće. Pratite naše objave na društvenim mrežama gdje ćemo naše cijenjene klijente pravovremeno obavijestiti o nastavku akcije. LP

      Reply

  • Predrag Tomic

    08/04/2021 at 14:59

    Dali je pocela besplatna sterilizacija pasa.lp

    Reply

    • Vet Centar

      08/04/2021 at 16:43

      Poštovani, pratite nas na drušvenim mrežama i bićete blagovremeno obaviješteni o ponovnom početku akcije. Očekujemo nastavak veoma brzo, vjerovatno tokom ovog mjeseca. LP.

      Reply

  • Zvjezdana

    03/05/2021 at 14:53

    Da li je i dalje na snazi akcija besplatne sterilizacije za pse i na koji način se prijavljuje za istu?

    Reply

    • Vet Centar

      05/05/2021 at 05:09

      Da, akcija je opet u toku. Prijavu i zakazivanje termina možete napraviti na telefon +387 65 981 786 LP.

      Reply

  • Dragan

    11/11/2021 at 03:23

    Pozdrav dali vrsite besplatnu sterilizaciju maca ako ne znateli imali gde hvala puno

    Reply

    • Vet Centar

      18/11/2021 at 21:10

      Na žalost ne, …i ne znamo da to iko radi besplatno za sada. LP.

      Reply

  • Agneš Otašević

    06/09/2022 at 20:38

    Poštovani, da li će da bude u skorije vreme besplatno sterilisanje pasa? Udomili smo jednu kuju pa bi da je sterilišemo…
    Pozdrav

    Reply

    • Vet Centar

      07/09/2022 at 10:57

      Projekat ponovo starta danas 07.09.2022. ali je predviđen samo za lutalice. LP.

      Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *


logo footer

logo footer


VET CENTAR
BANJA LUKA

Mob: +387 65 981 786
Tel: +387 51 288 850
Tel: +387 51 288 851
E-mail: contact@vetcentar.com
E-mail: vetcentar@teol.com

PRATITE NAS
SOC. MREŽE



DEŽURNI TELEFON
+387 65 981 786


PhonePhonePhone


Copyright by Vet Centar 2019. All rights reserved.